Haarlem Centrum Haarlem Noord Haarlem Schalkwijk Heemstede Velserbroek
Brillenwinkels

Suikerziekte (Diabetes Mellitus)

Wat is suikerziekte?

Suikerziekte is een chronische aandoening waarbij een verstoring optreedt van de suikerstofwisseling (glucose) in het lichaam. Suikerziekte kan verstoring geven van de bloedvaten in ons lichaam.

Suikerziekte en het oog

Suikerziekte verstoort met name de kleine bloedvaten van ons lichaam. Ons netvlies bevat veel van deze bloedvaatjes. Er treedt verandering op van de vaatwand en van het bloed. Hierdoor transporteren de rode bloedcellen minder zuurstof. Zo krijgt ook ons netvlies minder voeding.

Welke klachten kun je hebben?

  • Vermindering van het gezichtsvermogen.
  • Wisselend zicht.

Dit zijn de voornaamste klachten. Vermindering van het gezichtsvermogen treedt op doordat vaatjes in het netvlies beschadigd raken. Dit kan in verschillende stadia aanwezig zijn. Soms ondervindt de persoon nog geen klachten. Wisselend zicht komt doordat de suikerspiegel in ons bloed en in het oog schommelt. Zo kan het voorkomen dat je het ene moment van de dag scherp ziet en later op de dag slechter zicht hebt.

  • Kleuren zien defect.
  • Dubbelbeelden.
  • Klachten van staar (veroorzaakt door de suikerziekte).

Bovengenoemd zijn klachten die je aan de ogen kunt ervaren als je suikerziekte hebt. Suikerziekte geeft verder ook andere lichamelijke klachten. Enkele voorbeelden zijn: veel urineren, dorstig, vermoeidheid, droge mond en gewichtsafname.

Wanneer behandelen?

Onze optometrist kan zwakke en beschadigde bloedvaatjes in het netvlies herkennen. Soms zijn er bloedinkjes te zien. Ook worden er wel eens gele vlekjes gezien. Dit zijn ophopingen van afvalstoffen of vet dat met vocht uit de vaatjes lekt.

Wanneer er maar enkele van deze afwijkingen te zien zijn, is het niet nodig je te laten behandelen. Goede controle van het netvlies en zo’n stabiel mogelijke bloedsuikerwaarde is dan voldoende. Mochten de afwijkingen echter toenemen, dan verwijst onze optometrist je naar de oogarts voor behandeling. Doorgaans bestaat deze behandeling uit het laseren van de lekkende bloedvaatjes, om verdere lekkage te voorkomen/ te beperken.

Bloedinkjes als gevolg van diabetes

Deze afbeelding laat een uitvergroting zien van het netvlies. De binnenwand van het oog. Op de uitvergroting zijn bloedinkjes te zien als gevolg van diabetes. Ook zijn er kleine gele vlekjes te zien. Dit zijn ophopingen van afvalstoffen, zoals eerder genoemd.

Vraag het aan de Federmann opticiens & optometristen

Direct contact

Gekwalificeerde oogzorg & verrassende brilmonturen sinds 1850. Als oudste brillenwinkel in Nederland zijn we trots dat jij kwaliteit, persoonlijke aandacht en oer-Hollandse service nog steeds waardeert!

Bezoek brillenwinkels

023 - 532 17 67

Vul het formulier in

Aanhef *