Haarlem Centrum Haarlem Noord Haarlem Schalkwijk Heemstede Velserbroek
Brillenwinkels

Staar (cataract)

Wat is staar?

Staar is een vertroebeling van de ooglens. Onder normale omstandigheden is de ooglens helder. Wanneer de ooglens troebel wordt stoort dit het verloop van de lichtstralen, waardoor er een onscherp beeld op ons netvlies ontstaat.

Ouderdomsstaar (boven de 55 jaar) is de meest voorkomende vorm van staar. Deze ontstaat doordat op oudere leeftijd de eiwitten in onze ooglens samen klonteren. Met als gevolg dat onze ooglens minder helder wordt. Hierdoor wordt het gezichtsvermogen steeds minder. Hoe snel het gezichtsvermogen achteruit gaat is verschillend per persoon.

In enkele gevallen komt staar op jongere leeftijd voor, het kan zelfs aangeboren zijn. Andere oorzaken zijn trauma, medicijn gebruik, en bijvoorbeeld diabetes. Ook kan roken, alcohol gebruik en het blootstellen aan veel zonlicht, het ontstaan van staar doen versnellen. Het gebruik van een goede UV werende (zonne)bril is van belang.

Welke klachten kun je hebben?

  • Een constant waziger beeld, alsof u door matglas kijkt.
  • Contrastvermindering/ grauwer beeld.
  • Dubbelbeeld met 1 oog.
  • Last van verblinding/schitteringen bij tegenlicht.
  • Verandering van brilsterkte.
  • Slechter zien in het donker, omdat de troebele lens licht tegen houdt.

Wanneer behandelen?

Als je ondanks de staar nog voldoende ziet om je dagelijkse bezigheden uit te voeren, hoef je niet geholpen te worden aan staar. Staar kan echter soms zo storend zijn dat het dagelijks leven erdoor verstoord raakt. Het gezichtsvermogen kan dan hersteld worden met een staaroperatie. Het gaat er dus met name om hoeveel last je van de staar ondervindt.

Soms kan het zicht tijdelijk nog verbeterd worden met nieuwe brillenglazen/contactlenzen. De staar zorgt ervoor dat het zicht langzaam maar zeker achteruit gaat. De enige remedie tegen staar is een operatie.

Bij onze optometristen kun je de mate van staar laten beoordelen en bespreken of doorverwijzing naar de oogarts al nodig is.

Heb je last van staar?

Afbeeldingen links: normaal verloop van de lichtstralen met een scherp zicht.

Afbeeldingen rechts: lichtstalen die verstoord worden door de staar en een wazig zicht geven.

Vraag het aan de Federmann opticiens & optometristen

Direct contact

Gekwalificeerde oogzorg & verrassende brilmonturen sinds 1850. Als oudste brillenwinkel in Nederland zijn we trots dat jij kwaliteit, persoonlijke aandacht en oer-Hollandse service nog steeds waardeert!

Bezoek brillenwinkels

023 - 532 17 67

Vul het formulier in

Aanhef *