Haarlem Centrum Haarlem Noord Haarlem Schalkwijk Heemstede Velserbroek
Brillenwinkels

Fixatie disparatie

Heb ik, of heeft mijn kind misschien fixatie disparatie?

Als je ergens naar kijkt moeten beide ogen naar hetzelfde punt kijken. Wanneer dit niet goed gebeurt dan fixeer je (richt je) niet goed. De hersenen kunnen de beelden van de beide ogen dan niet tot één enkel beeld samenvoegen, waardoor het zien onduidelijk wordt. Dit kan duiden op de aanwezigheid van fixatie disparatie.

Fixatie disparatie is een probleem in het samenwerken van de ogen, dat grote gevolgen kan hebben voor het functioneren op het werk, op school, in het verkeer en bij het sporten. Eigenlijk speelt het een rol bij alle dagelijkse activiteiten, omdat 80% van de informatie die ons bereikt via de ogen gaat.

Klachten die voor kunnen komen bij fixatie disparatie zijn:

 • Verkrampte spieren nek/schouders.
 • Moeilijkheden met snel omschakelen van dichtbij naar in de verte kijken of omgekeerd.
 • Hoofdpijn.
 • Neiging tot dubbelzien.
 • Moeilijk afstanden kunnen inschatten.
 • Lichtgevoelig zijn.
 • Beeld is onrustig/vervaagt; beelden schuiven in elkaar of ze dansen.
 • Moeilijkheden met het lezen en het leren.
 • Niet lang kunnen lezen.
 • Fixatie problemen.
 • Algehele vermoeidheid aan het eind van de dag.

Bovenstaande klachten duiden niet altijd op fixatie disparatie. Het is daarom ook goed een oogmeting te laten uitvoeren door een van onze opticiens/optometristen. Bij fixatie disparatie zien we vaak dat meerdere van bovenstaande klachten samenkunnen gaan.

Fixatie disparatie of dyslexie?

Veel mensen die als diagnose dyslexie hebben, hebben feitelijk alleen maar last van fixatie disparatie. Dit is niet zo vreemd, omdat dyslexie over het algemeen een stuk bekender is en de klachten bij dyslexie erg lijken op die van fixatie disparatie. Hoe later de diagnose van dyslexie gesteld wordt, des te groter de kans dat het niet om dyslexie gaat, maar om fixatie disparatie. Dyslexie is namelijk altijd aangeboren, terwijl fixatie disparatie zich pas later ontwikkelt.

De juiste testen en een passende oplossing vinden

Fixatie disparatie kan alleen worden vastgesteld door iemand die zich daarin heeft gespecialiseerd, zoals de opticiens/optometristen van Federmann. Door middel van optometrisch onderzoek wordt er bepaald of er echt sprake is van fixatie disparatie en of dit gecorrigeerd moet worden met een bril of prismabril. Ook kan het zijn dat u verder wordt doorverwezen naar onze orthoptist, voor aanvullende testen en voor eventuele visuele training.

Meer informatie of afspraak maken?

Wij voorzien u graag van deskundig advies om vast te stellen of u, dan wel uw kind, daadwerkelijk last heeft van fixatie disparatie. Stel uw vraag via het getoonde reactieformulier of bel direct 023 - 533 00 76.

 

Praktijkvoorbeeld in de klas van een kind met fixatie disparatie (Bron: Functionele Oogzorg Nederland)

Vraag het aan de Federmann opticiens & optometristen

Direct contact

Gekwalificeerde oogzorg & verrassende brilmonturen sinds 1850. Als oudste brillenwinkel in Nederland zijn we trots dat jij kwaliteit, persoonlijke aandacht en oer-Hollandse service nog steeds waardeert!

Bezoek brillenwinkels

023 - 532 17 67

Vul het formulier in

Aanhef *