Haarlem Centrum Haarlem Noord Haarlem Schalkwijk Heemstede Velserbroek
Brillenwinkels

Macula degeneratie

Wat is macula degeneratie?

Macula degeneratie (MD) is een oogziekte waarbij de macula (gele vlek) slijtage bevat. De macula is het centrum van ons zicht. Deze oogaandoening komt voornamelijk op oudere leeftijd voor en meer bij vrouwen dan bij mannen. Er zijn twee soorten van MD, namelijk droge en natte MD.

Droog: komt het meeste voor en is de minder ernstige vorm van MD. De macula heeft hierbij slijtage plekken, zonder dat er vocht en bloed onder het netvlies lekt. Bij toename van de droge MD treedt er een wazige vlek op in het centrale zien. Deze vorm van MD verslechtert langzaam.

Nat: bevat centraal op de macula ook slijtage plekken, maar hierbij vormen zich zwakke nieuwe bloedvaten. Deze vaten zijn poreus en lekken snel bloed en vocht, dat onder het netvlies komt. Het centrale zicht neemt dan snel af.

Welke klachten kun je hebben als je MD hebt?

  • Centraal wazig tot slecht zicht
  • Centraal vertekend beeld, rechte lijnen lopen gekronkeld.
  • Rondom scherp zicht, alleen centraal minder.

Wanneer behandelen?

Droge MD is niet te genezen. Er zijn echter wel voedingssupplementen die de achteruitgang van het zicht kunnen vertragen. Het zicht wordt dus niet beter, maar gaat minder snel achteruit. Droge MD kan overgaan in natte MD. Dus de ogen met enige regelmaat door onze optometrist laten controleren is verstandig.

De natte vorm van MD is wel te behandelen. Door middel van injecties in het oog wordt geprobeerd de lekkage van bloedvaten te stoppen. Deze behandeling kan de natte MD omzetten in de droge vorm. De MD gaat dus niet helemaal over, maar bij de droge vorm gaat het zicht minder snel achteruit.

Wanneer er gestart moet worden met injecties en hoeveel je er nodig hebt bepaalt de oogarts. Ze maken daarbij een OCT scan van het oog, die de hoeveelheid vocht in het netvlies weergeeft.

Wat kan de optometrist voor je doen?

Onze optometrist kan je ogen op MD onderzoeken. Bij de droge vorm krijg je uitgebreid informatie en bij de natte vorm word je direct naar de oogarts verwezen.

De macula

De macula is het centrale deel van het netvlies en bevindt zich achter in de oogbol, recht achter de pupil. Hier komen alle lichtstralen die in het oog vallen tezamen.

Vraag het aan de Federmann opticiens & optometristen

Direct contact

Gekwalificeerde oogzorg & verrassende brilmonturen sinds 1850. Als oudste brillenwinkel in Nederland zijn we trots dat jij kwaliteit, persoonlijke aandacht en oer-Hollandse service nog steeds waardeert!

Bezoek brillenwinkels

023 - 532 17 67

Vul het formulier in

Aanhef *