Haarlem Centrum Haarlem Noord Haarlem Schalkwijk Heemstede Velserbroek
Brillenwinkels

De orthoptist

De leer van het rechtzien met een orthoptisch onderzoek.

Bij Federmann Heemstede kunt u óók terecht voor een orthoptisch onderzoek. Zo’n onderzoek wordt niet zomaar bij iedereen gedaan, maar alleen als er aanleiding toe is. Een orthoptist is namelijk een HBO afgestudeerde paramedische beroepsoefenaar, welke zich gespecialiseerd heeft in een specifiek deel van de oogheelkunde. Orthoptie is ‘de leer van het recht zien’. De orthoptist bekijkt hierbij verschillende aspecten die van belang zijn om recht te kunnen zien.

Zaken die onderzocht worden zijn onder andere de samenwerking tussen de ogen, de oogstand, het functioneren van de oogspieren en de gezichtsscherpte.

Problemen die vaak voorkomen op het spreekuur van de orthoptist zijn:

Klachten die kunnen passen bij een orthoptisch probleem:

  • Hoofdpijn, vooral in de middag/avond
  • Wazig zien, dubbel zien of het door elkaar lopen van de letters/dansende letters
  • Branderige ogen
  • Veel knipperen
  • Moeite met concentreren

Objectieve en nauwkeurige meting brilsterkte

Om tot een goede vaststelling van het probleem te komen meet de orthoptist de brilsterkte. Dit gebeurt bij kinderen tot 12 jaar, en soms ook bij volwassenen, met druppels. Deze druppels schakelen de accommodatie (het vermogen om zelf scherp te stellen) uit. Hierdoor kan op een objectieve en nauwkeurige manier de precieze brilsterkte worden bepaald.

Druppelonderzoek

Een eerste druppelonderzoek kan tot 1,5 uur duren. Dit heeft te maken met de inwerktijd van de druppels, die circa 30-40 minuten is. Pas daarna kan de meting betrouwbaar uitgevoerd worden. De effecten van de druppels zijn echter al eerder merkbaar. Na ongeveer 10 minuten wordt het zicht wazig en gaan de pupillen zich verwijden. Deze effecten zullen na het onderzoek nog geruime tijd aanwezig zijn. Het is raadzaam om een zonnebril of pet mee te nemen tegen de zon en voldoende tijd na het onderzoek niet zelf auto te rijden.

Let op: de pupillen kunnen nog enkele uren verwijd zijn.

Maak een afspraak

Vraag het aan de Federmann opticiens & optometristen

Direct contact

Gekwalificeerde oogzorg & verrassende brilmonturen sinds 1850. Als oudste brillenwinkel in Nederland zijn we trots dat jij kwaliteit, persoonlijke aandacht en oer-Hollandse service nog steeds waardeert!

Bezoek brillenwinkels

023 - 532 17 67

Vul het formulier in

Aanhef *