Haarlem Centrum Haarlem Noord Haarlem Schalkwijk Heemstede Velserbroek
Brillenwinkels

Glaucoom

Wat is glaucoom?

Glaucoom is een aandoening die schade aan de oogzenuw veroorzaakt. Deze zenuw kan dan de signalen die het oog opvangt niet meer goed doorsturen naar de hersenen. Dit leidt tot vermindering van het gezichtsveld. De schade die door glaucoom is ontstaan kan niet meer worden hersteld, maar een tijdige opsporing en een goede behandeling kunnen verdere aantasting beperken.

In de twee oogkamers circuleert vocht dat dient als voeding voor lens en hoornvlies. Gewoonlijk zijn aanmaak en afvoer van dit vocht in evenwicht en is de oogdruk normaal. Wanneer de afvoerkanaaltjes dichtslibben en goede doorstroming niet mogelijk is, ontstaat een verstoring in dit evenwicht en spreken we van een verhoogde oogdruk. Te hoge druk veroorzaakt afklemming van de oogzenuw en van de bloedvaatjes die de zenuw voorzien van voedingsstoffen. Dit leidt tot oogzenuwbeschadigingen en veranderingen in het gezichtsveld. De exacte oorzaak van glaucoom is niet bekend, maar is veelal het gevolg van een in aanleg verhoogde oogdruk.

Welke klachten kunt u hebben?

In het begin stadium veroorzaakt glaucoom geen klachten, omdat beginnende beperking van het gezichtsveld dan nog niet opvalt. Naar mate de glaucoom vordert worden de gezichtsvelddefecten groter en ontstaan er in het gezichtsveld wazige gebieden. Bij toenemende defecten zal men steeds vaker tegen dingen aanlopen, of dingen niet zien aankomen (kokervisie). Ook gaat men slechter zien in schemer/donker.

Wanneer behandelen?

De behandeling van glaucoom is het verlagen van de oogdruk. De oogarts zal in eerste instantie medicatie voorschrijven om de druk te verlagen. Meestal in de vorm van oogdruppels. Sommige oogartsen behandelen als glaucoom al geconstateerd is, andere schrijven preventief oogdruppels voor. Hierin bestaat geen goed of fout. Het ligt er net aan wat de oogarts verstandig voor u vindt. Wanneer medicatie niet voldoende effect heeft kan er gekozen worden voor een laserbehandeling of een glaucoomoperatie.

Wat kan de optometrist voor u doen?

Onze optometristen kunnen de oogdruk nauwkeurig meten. Daarnaast kunnen wij de oogzenuw controleren op vorm. Aan de hand van de oogdruk en de vorm van de oogzenuw, bepaalt de optometrist of verder onderzoek bij een oogarts gewenst is. 

Vraag het aan de Federmann opticiens & optometristen

Direct contact

Gekwalificeerde oogzorg & verrassende brilmonturen sinds 1850. Als oudste brillenwinkel in Nederland zijn we trots dat jij kwaliteit, persoonlijke aandacht en oer-Hollandse service nog steeds waardeert!

Bezoek brillenwinkels

023 - 532 17 67

Vul het formulier in

Aanhef *